Veilig internetten voor kinderen

Kinderen gaan op een steeds jongere leeftijd steeds meer gebruik maken van internet. Maar internet brengt ook risico’s met zich mee. Hoe zorg je ervoor dat kinderen veilig internetten?

Het internetgebruik bied kinderen een heleboel kansen een heeft een heleboel positieve kanten, maar men moet de risico’s niet vergeten. Voor ouders betekent dat vooral dat ze op de hoogte moeten zijn van wat hun kind doet op het internet. Het is belangrijk om met kinderen te praten over internetgebruik en duidelijke afspraken te maken over computergebruik. Voor tips over het maken van deze afspraken kun je hier ook kijken: http://www.mediaopvoeding.nl/vraag/hoe-lang-mogen-kinderen-computeren-en-tv-kijken

Ook is het belangrijk het kind duidelijk te maken dat wat je offline niet doet, je ook online niet moet doen en dat niet alles dat online staat betrouwbaar is. Als je nog andere vragen hebt over mediaopvoeding kun je terecht op: http://www.mediaopvoeding.nl

Voor jonge kinderen is er ook een aparte kinderbrowser te downloaden. Deze browser voorkomt dat kinderen op verkeerde sites terecht komen. Deze browser heet Mybee. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe Mybee werkt: 

Voor meer informatie kun je ook nog terecht op hun website: http://www.mybee.nl/

Voor het gebruik van sociale media door kinderen zijn ook tips. Een van deze tips is om samen met het kind het profiel aan te maken. Zo kun je zelf controleren of de privacy instellingen kloppen en kun je gelijk afspraken maken over wat wel en niet online komt. Ook hier geldt dan weer dat het duidelijk moet zijn dat je anderen behandeld zoals je zelf behandeld wilt worden en dat je niet zomaar afspreekt met vreemden.

Dan nog een laatste tip. Op deze site kun je terecht voor meet informatie over veilig internet voor kinderen: http://www.digibewust.nl/onderwerpen/veilig-internet-voor-kinderen Hier vind je ook brochures en boekjes over wat te doen in bepaalde situaties.

Plaats een reactie